Dětská alergie vyžaduje pozornost

Opakující se rýma? To se nikdy neděje jen tak. Alergie může vašeho potomka okrást o radost ze života i skvělý školní prospěch. Je nutné ji řešit!

Ranní klasika v podobě ucpaného nosu. Anebo posmrkávání na hřišti a stížnosti týkající se divného svědění očí i ustavičného kýchání. Zažíváte tohle se svým malým pokladem běžně? Ne, vážně nejste sami.

Když „něco“ není v pořádku

V dětském světě je alergická senná rýma jedním z nejčastějších chronických stavů (1). Budí sice dojem banality, ale není radno ji podceňovat. Pokud se nijak neléčí, může negativně zasáhnout do života i školního prospěchu. Z výzkumů (2) vyplývá, že narušuje kvalitu spánku a způsobuje ospalost během následujícího dne, což zase souvisí s únavou, nepozorností, poruchami nálad a psychosociálními problémy, jež bývají příčinou zhoršené schopnosti učení, a tedy i horších známek.

Svěřte se lékaři

Pravdou je, že menší děti bývají často nemocné a s rýmou docházejí k pediatrovi běžně. I proto je pro něj někdy obtížné rozlišit alergickou rýmu od klasického nachlazení. Klíčem je tu efektivní komunikace, při níž odborníkovi sdělíte veškeré podrobnosti, jako je četnost a povaha příznaků, délku jejich trvání i spouštěcí faktory. Rovněž je užitečné zmínit, zda má pacient i další přidružené symptomy, které se objevují v různých prostředích či obdobích. Tyto informace pomohou lékaři lépe porozumět situaci a určit diagnózu.

Léky versus domácí prostředky

Nosní spreje, oční kapky, antihistaminika, kortikosteroidy – to všechno je k mání a odborné vyšetření určí, zda je použití nevyhnutelné. I jisté domácí zlepšováky však mohou alespoň trochu ulevit. Tlak v dutinách dokáže zmírnit teplý obklad přiložený na čelo. Podrážděné nosní sliznice ocení zase slabý slaný roztok, který si připravíte ze soli a vody (3). Obvykle se doporučují i speciální antialergické polštáře, peřiny a potahy na matrace.

Zdroje: (1) wwwncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884348/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19476052/, (3) www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-soothe-child-allergies






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat